Julkista taidetta

Hyvinkäälle on suunnitteilla uusi sairaala yhdessä HUS:in kanssa. Tämän 63.900.000 euroa maksavan uljauden pitäisi olla valmiina 2018.

Hyvinkää on ansiokkaasti noudattanut julkisten taidehankintojen prosenttiperiaatetta uudisrakennuksissa jo 1960-luvulta lähtien. Viime aikoina noin 0,5 prosenttia rakennuskustannuksista on käytetty uuden rakennuksen taidehankintoihin. Sairaalan uudisrakennuksessa tätä taidevarausta ei (vielä) ole.

Jälleen kuten niin monesti aikaisemminkin rakennusprojektiin kuuluvat prosenttitaiderahat herättävät keskustelua ja tietysti vastustusta. Lehtien yleisönosastossa on vaadittu tuota yli 300.000 euroa mieluummin vanhusten päiväkahveihin tai johonkin muudun hyödyllisempään, kuin taide. Ihmiset voisivat vaikka mieluummin lahjoittaa tarpeettomia taulujaan uudisrakennukseen tai päiväkotilapset voisivat ripustaa piirustuksia seinille.

Hyvinkään Taiteilijaseura ja Hyvinkään Taidemuseo järjestävät prosenttitaiteesta keskustelutilaisuuden eilen keskiviikkona 8.4.2015. Keskusteluun oli haastettu mm. meitä kansanedustajaehdokkaita.

Eduskuntavaaliehdokkaat paneelisssa: Irma Pahlman (SDP), Riika Raunisalo (vasl) ja minä (vihr.)

Eduskuntavaaliehdokkaat paneelisssa: Irma Pahlman (SDP), Riika Raunisalo (vasl) ja minä (vihr.)

Keskustelussa olivat asiantuntijoina HUS:in taidetoimikunnan jäsenet Markku Valkonen ja  professori Seppo Seitsalo (myös Ortonin taidekokoelman isä), taiteilija Matti Tainio, Turun keskussairaalan prosenttitaidehankkeen koordinaattori sekä Hyvinkään kaupungin liiketoimintajohtaja Annukka Lehtonen. Paneelin puheenjohtajana toimi taidehistorioitsija ja kaupunginvaltuutettu Pirjo Hämäläinen. Keskustelua seuraamaan ja kommentoimaan oli tullut runsaslukuinen yleisö — joukossa myös monia paikallisia taiteilijoita.

Me kaikki panelistit olimme verrattaen yksimielisiä: Prosenttitaiteella on paikkansa ja sitä tarvitaan. Ajateltaessa esimerkiksi Eduskuntataloa, monelle ensimmäisenä tulee mieleen Suuren istuntosalin näkymä Väinö Aaltosen patsaineen. Tapainlinnan koulun ylpeys on koulun aulassa oleva Tiina Torkkelin lasipuu, joka onkin rakennuksen selkeä maamerkki

Tapainlinnan koulun sisääntuloaula. Taustalla Tiina Torkkelin lasipuu.

Tapainlinnan koulun sisääntuloaula. Taustalla Tiina Torkkelin lasipuu.

Taiteella on kiistatta tutkimusten mukaan myös parantava vaikutus. Professori Seppo Seitsalo kertoi, kuinka se on vähintään yhtä iso, kuin vaikkapa laihduttamisen, liikunnan lisäämisen tai tupakoinnin pois jättämisen. Siksi taiteella sairaalassa on oma tärkeä paikkansa.

Uudisrakennuksen taidemäärärahaa taivasteltaessa on hyvä tiedostaa, että puoli prosenttia rakenuskuluista on hyvinkin tuon reilut 300.000 euroa, mutta rakennuksen käyttökuluihin suhteutettuna se on sangen mitätöntä. Turun sairaalan uudisrakennuksen yhteydessä oli laskeskeltu, että rakennukseen sijoitetun taiteen hinta kuluu sairaalan toimintojen pyörittämiseen vuorokaudessa. Periaatteessa taidehankinnat olisi siis saatu katettua sillä, että sairaala olisi avattu vuorokautta myöhemmin.

Yleisössä olleet hyvinkääläiset taitelilijat muistuttivat myös taidehankintojen työllistävästä vaikutuksesta: julkiset hankinnat on mahdollista kohdentaa oman maakunnan tai jopa oman kaupungin taitelijoille. Iso tilaustyö saattaa työllistää vaikka kokonaiseksi vuodeksi paitsi taiteilijan, myös jonkun käsityöläisen. Työllistyminen puolestaan tuottaa verotuloja. Raha kiertää.

Ikävää on, että nykyisin vallitsevassa keskusteluilmapiirissä tuntuu olevan pinnalla se, että taide on turhaa, elitististä ja tuhlausta. Yhteiskunnan tulisi käyttää rahansa johonkin ”hyödyllisempään”. Erityisesti tällaisessa keskustelussa lujaa ääntään käyttävät perussuomalaiset. Tuskin perussuomalaisetkaan silti ylpeitä olisivat, jos Hyvinkään uudesta uljaasta sairaalasta rakennettaisiin mahdollisimman halpa, tehokas ja yksinkertainen neliskanttinen betonihalli. Esteettisiä ratkaisuja ei ilmeisesti vain ole lupa kutsua taiteeksi.

Täytyy kuitenkin muistaa, että taide on ikuista. Vallanpitäjät vaihtuvat, mutta jälleen esimerkiksi Eduskuntatalon käsityöläisten ja taiteilijoiden jälkeä ihaillaan vielä 100 vuotta talon valmistumisen jälkeen. Ei kyseenalaisteta, miksi Eduskuntataloa rakentaessaan köyhä, vasta itsenäistynyt kansakunta tuhlasi rahaa taiteeseen. Ei silloin, eikä nyt jälkeen päin.

Eilisestä paneelikeskustelustamme puuttuivat soraäänet. Niitä taatusti taas kuulemme, kun Hyvinkään kaupunginvaltuusto päättää Helene Schjerfbeckin Aseman neidin ostamisesta kaupunkilaisten 100-vuotislahjaksi. Paikallinen Aamuposti on jo lähestynyt meitä valtuutettuja ja tivannut äänestyskantaamme asiassa, vaikka asiaa ei vielä ole esitelty valtuutetuille. Siitä päätetään toukokuun valtuustossa. Facebookissa me päättäjät olemme saaneet kuulla kunniamme noin järjettömästä päätöksestä.

Kansanedustajana minä lupaan toimia myös konkreettisesti taiteen ja kulttuurin puolesta. Taide ja kultuuri eivät ole ylimääräistä hömppää ja turhaketta, vaan kuuluvat sivistykseen ja meille kaikille. Taide ja kulttuuri tuovat kaikille hyvää mieltä ja ovat samalla lailla tärkeitä, kuin sosiaali- ja terveyspalvelutkin. Eikä se Schjerfbeckin hankkimatta jättäminen muuten tuo yhdellekään vanhukselle ilmaisia päiväkahveja takaisin. Investointimeno on eri asia kuin käyttömeno. Voin tätä asiaa selventää joskus myöhemmin, mutta se on kokonaan oman juttunsa asia.

Aiheet:

3 kommenttia artikkeliin "Julkista taidetta"

 1. timo sailaranta sanoo:

  Hei!

  Vihdoinkin asiallista tekstiä.

  Itse ihmettelen taiteen vastustajien puuttumista tilaisuudesta.

  Lisäksi ihmettelen Aamupostin alkuperäisen kirjoituksen laatijan motiivia (poliittinen?). Muistaakseni tekstissä mainittiin erään ehdokkaan nimikin ja hänen huolensa rahan tuhlaamisesta taiteeseen. Jälkikäteenhän lehdessä selitettiin melko ontuvasti ko. tekstiä halulla herättää keskustelua.

 2. Janita sanoo:

  Mutta hyvinkään kaupungin talous on huonossa jamassa (tai näin meille ainakin kerrotaan) niin minun mielestä on ihmeellistä, että miten kaupungin valtuustolla riittää omatunto puoltaa taulun ostamista.

  Taide on tärkeää minunkin mielestä, mutta kyllä sosiaali- ja terveyspalveluiden pitäisi tulla aina ensimmäisenä. Minun mielestä taiteen ostaminen on hyvä asia, mutta talouden pitäisi olla tasapainossa. Puhutte, että tämä on ainutlaatuinen tilaisuus ostaa taulu niin tahdon epäillä etteikö tulevaisuudessa tule vastaan samankaltaisia tilaisuuksia.

  Miten viestitätte kaupungin työntekijöille joiden työpaikoilla määrärahoja leikataan, työolot huononevat, työntekijöiden henkinen väsymys kasvaa että heidän raataminen Kaupungin talouden tasaamiseksi on turhaa? Koska mielestäni annatte sen vaikutelman puoltamalla taulun ostamista.

  Itse kannatan sitä, että taulun ja taiteen ostam

  1. Janita sanoo:

   Ista, mutta vasta sitten kun siihen on oikeasti varaa.

Aki Facebookissa