Curlinghallista, Kreikasta ja päätöksenteosta

Huominen Hyvinkään kaupunginvaltuuston kokous päättää paikkakunnan kuumasta perunasta, curlinghallista.

Aamupostissa 5.3.2015 oli urheilutoimittaja Terhi Collinin hyvä kiteytys curlinghallihankkeesta.

Aamupostissa 5.3.2015 oli urheilutoimittaja Terhi Collinin hyvä kiteytys curlinghallihankkeesta.

 

Kuntalaiskeskustelussa tuntuu sekoittuvan kaksi asiaa, vähän samaan tapaan, kuin Kreikan lainojen suhteen. Kreikkaan ei ole kipattu kottikärrykaupalla suomalaisten veronmaksajien rahoja, vaan pääasiassa on taattu Kreikan ottamia lainoja. Lainan takaus ja suora avustaminen tai lainaaminen ovat kaksi eri asiaa.

Hyvinkään kaupunginvaltuusto päätti vuosi sitten avustaa curlinghalliyhtiötä 36.000 euron vuosiavustuksella 15 vuoden ajan. Tätä vastaan kaupunki saa lähinnä koulujen käyttöön päivävuoroja hallista. Urheiluhankkeissa täsmälleen samalla tavoin on menetelty Villa parkin (Kankurin jalkapallokenttä) kanssa. Itse asiassa curlinghallin vuosiavustus on tarkoitus leikata tästä jalkapallokentän avustuksesta. Kaupungin ulos maksama liikunta-avustussumma ei muutu.

Huomisessa valtuustossa on lainan takaaminen curlinghalliyhtiölle. Kaupungin pitäisi olla takuumiehenä 903.200 euron lainalle, joka on 80% tarvittavasta lainan määrästä. Lopun takaavat halliyhtiön puuhamiehinä olevat yksityishenkilöt.

Toki takaaja on takaaaja. Jos curlinghalliyhtiön laskelmat ovat menneet pieleen ja yhtiö menee konkurssiin, kaupunki saa käsiinsä curlinghallin. En pitäisi riskiä silti kovin suurena. Hallihankkeen puuhaajat ovat laittaneet omaa omaisuuttaa siinä määrin likoon hankkeen hyväksi (20% lainasta), että he taatusti yrittävät viimeiseen saakka. Jos halli kuitenkin kaupungille jostain ihmeen syystä päätyisi, eikä curlinghallille olisi kysyntää, saisi kaupunki kuitenkin lisää tekojäätä, joka joka tapauksessa jäädytetään samoilla jäähallin kylmäkoneilla. Varmaankaan yleisöluistelijoilla tai taitoluistelijoilla ei olisi mitään sitä vastaan, jos jaossa olisi enemmän jääaikaa.

Huomisessa kaupunginvaltuuston kokouksessa aion kannattaa takausta halliyhtiölle. Hyvinkää tunnetaan curlingpiireissä, ja täällä lajilla on pitkät perinteet. Hallin rakentaminen ei lisää kaupungin vuosittaisia menoja eikä takaus ole mielestäni veronmaksajille liian iso tai riskialtis.

Kansanedustajana lupaan perehtyä käsiteltävissä oleviin asioihin mahdollisimman perusteellisesti muodostaakseni asian valmistelun pohjalta olevasta aineistosta parhaan mahdollisen käsityksen. Aina se ei ole kansalaiskeskustelun suosituin vaihtoehto, mutta olen valmis perustelemaan näkemykseni myös äänestäjille. Ja korostan vielä: minä tai yksikään läheinen ystäväni ei harrasta curlingia. Tässä asiassa minulla ei ole ”oma lehmä ojassa”.

Aiheet:

Aki Facebookissa